slide1
slide2
slide3
slide3
Villányi kékfrankos
1000 Ft/palack
Villányi kékfrankos
1000 Ft/palack
Villányi kékfrankos
1000 Ft/palack
Villányi kékfrankos
1000 Ft/palack
...rászakadt az összes munka
Müller borok

Noha nem volt olyan elképzelése, hogy önálló gaz- dálkodó legyen, mégis az elsők között engedélyez- tette borai forgalmazását. Nem palackozott borról volt akkor még szó, hanem folyó bort értékesített vendéglők és kocsmák részére. 1991-ben kezdett el bort palackozni, de akkor még csak megrendelésre, majd változó intenzitással, de folyamatosan emel- kedett a jóféle borral megtöltött palackok száma. A 2000-es évek elejétől már a palackozott bor van többségben a pince értékesítésében.
Ma 1 hektár saját szőlőt művel, és további 1,5 hektár szőlőtermését dolgozza fel, de szigorúan csak olyan szőlőt, amely az általa meghatározott elvek szerint kerül művelésre. Így csak olyan szőlő kerül a pincéjébe, ami minden szempont alapján megfelel az elvárásainak, és a lehető legjobb bort tudja készíteni belőle.

Filozófia

Hagyomány és minőség. Ez a két szó határozza meg a Müller pince munkáját, és az onnan kikerülő borokat. Müller János hitvallása, hogy a borászat a szőlőben, a szőlő művelésével kezdődik. A klíma és a jó föld nem elegendő. Éppen ezért vagy maguk művelik meg a szőlőt, vagy szigorúan ellenőrzik a művelést. A szőlőben nincs füves sor, gyommentesen, fűmentesen tartják. Édesapja szerint a szőlő akkor jó, ha a sorközök barnák. Így meg lehet előzni a fű kipárolgásából következő penészedést, rothadást. A termés mennyiségét előre tervezi, a korlátozást metszéskor határozza meg, illetve a hajtásválogatásnál. A védett eredetű borok készítésének szabályait betartva a klasszikus fajtáknál 100 hl-ben, a prémium fajtáknál 60 hl-ben maximált a hozam. A 2006 óta érvényben lévő eredetvédelem feltételei rá nézve nem jelentenek különleges kötelezettséget, mert magától is hasonló korlátozások szerint dolgozik.
Szintén a hagyományok tiszteletét jelzi, és tradicionális villányi ízt is ad a boroknak, hogy a must héjon erjesztését nyitott kádakban végzik, az erjesztés közben kézi csömöszölés folyik, majd héjon érlelik a cefrét.

« vissza "A Borász"-hoz

7773 Villány, Hunyadi u. 42., Telefon/Fax: +36 72/492-675, E-mail: info@mullerpince.hu